ИСТРАЖУВАЊЕ: Дали утринските мачнини во бременоста се наследни?

Утринските мачнини се еден од најчестите симптоми на бременост, со нив се бори речиси секоја втора трудница. Мачнините најчесто се јавуваат во четврата недела од бременоста и траат до 12. недела, а кај некои жени може да траат и цела бременост.

Вистинската причина за појава на мачнините не се знае, но многумина стручњаците сметаат дека тие се природен механизам за да се заштити бебето од нешто кое би му наштетило. Американските лекари истакнуваат дека ако вашата мајка или сестра имале тешки мачнини во бременоста, голема е веројатноста со овој проблем да се соочите и вие.

Дури 17 пати е поголема веројатноста дека во бременоста ии вие ќе се соочите со мачнини, повраќање и ќе бидете изложени на можно губење на килограми во тој период.

Иако се нарекуваат утрински, мачнините кај бремената жена може да се јават во било кој период од денот.

Гинеколозите истакнуваат дека денес се знае дека утринските мачнини се наследни, иако мачнините главно може да се препишат на хормоните. Според студиите, жените кои често лошо се чувствуваат, имаат високи концентрации на трудничкиот хормон ХЦГ во крвта. Помеѓу осмата и деветта недела тој хормон го достигнува својот пик, што објаснува зошто по 12. недела кај повеќето бремени жени овој проблем го снемува.