Кога бебето може да проба сладолед? 

На сите им е тешко да се сетат кога првпат јаделе сладолед. Но, никогаш не го заборавате моментот кога за првпат сте му дале на вашето бебе да проба корнет или топка сладолед и колку слатко се измачкале. Еве кога е сосема безбедно да го направите тоа.

Интересно искуство е и за бебињата кога пробуваат сладолед, бидејќи за првпат во животот се изложени на различни вкусови и температури на намирниците, текстури. Сепак, секогаш постои вистинско време и правилен начин да му дозволите на вашето бебе да проба сладолед.

Дали бебињата можат да јадат сладолед?

Сите знаеме дека најголемиот дел од сладоледот што го купуваме е вештачки производ. Главно се состои од преработени масти и шеќер, тие се многу засладени. Одредени сладоледи имаат адитиви, различните вкусови може да содржат дури и прехранбени бои. Иако не е препорачливо да му давате сладолед на бебе, нема директна штета ако од време на време му давате малку од овој десерт. Меѓутоа, шеќерот може да предизвика зависност, па затоа се советува да не го изложувате вашето бебе на прекумерно внесување шеќер додека не наполни една година.

Кога вашето бебе може да јаде сладолед?

Знаејќи дека нема голема штета да му дадете сладолед на бебето, можеби се прашувате: ‚Кога можам да му дадам да го проба?’ Пред да го запознаете вашето бебе со сладолед, најдобро е прво да го навикнете вашето бебе на разни млечни производи. Во текот на првата година од растот на вашето бебе, постепено воведувајте сирење и јогурт и проценете ја реакцијата на бебето на нив. Ова исто така осигурува дека вашето бебе нема алергија на лактоза. Кога телото ќе се навикне да ги вари млечните производи, можете слободно да го запознаете детето со прекрасниот вкус на сладолед.

Зошто треба да избегнувате да давате сладолед на бебиња под 1 година?

Има одредени недостатоци при давањето сладолед на бебиња пред првата година.

  1. Варење

Пред една година развојот на дигестивниот систем на бебето не е на ниво кое лесно може да ги свари состојките на сладоледот.

  1. Присуство на конзерванси

Сите сладоледи на пазарот содржат некаква форма на конзерванси. Тие се комбинираат со преработени масти, шеќер, вештачки засладувачи, бои за храна и така натаму. Изложувањето на бебето на сите овие фактори во толку рана фаза не е добро за здравјето.

  1. Млечни производи

Одредени бебиња може да имаат проблеми со чувствителноста на млечни производи. Бидејќи сите сладоледи во суштина се направени од млечни производи, најдобро е да се избегнува изложување на бебето на полномасно млеко додека тоа постепено не почне да реагира на други млечни производи. Кога ќе помине една година, можете да воведете сладолед.

  1. Присуство на бактерии

Сладоледот се формира со одреден хемиски процес. Затоа, големи се шансите во него да има бактерии, без разлика дали се работи за сладолед од продавница или за сладолед подготвен дома. За бебе чиј имунолошки систем не е целосно развиен под една година, таквите бактерии можат да бидат ризик за здравјето.