Препораките на стручњаците е дека месо во исхраната на бебето не треба да се воведе пред осмиот, односно деветиот месец од животот на детето.
Не секое месо е погодно за бебињата, и затоа најдобро е да се почне со пилешко месо или со мисиркино. Многумина ќе помислат и на телешко месо, но структурата на ова месо е поинаква, и ако не е младо, не доаѓа во предвид да се почне да се воведува во бебешкагта исхрана.
КАКО СЕ ПОДГОТВУВА МЕСО ЗА БЕБЕ?
- Месото прво сварете го така што средината никогаш да не е со црвенкаста боја. Не е во прашање само безбедност поради можноста за труење, туку бебето не може да свари слабо термички обработено месо. Исто така, добро е свареното месо да се остави во сопствениот сок.
- Месото треба да се иситни во мискер и тогаш може да се дава поединечно или во комбинација со варен зеленчук.
Месни преработки (салами или виршли) не се препорачливи за исхраната на малите деца, бидејќи содржат нитрати и нитрити.
Остатокот од месните кашички не е добро преку ноќ да се оставаат во фрижидер, бидејќи веќе дошло до контаминација преку лажицата. Затоа, задолжително по оброкот, колку и да останала кашичка, најдобро е да се фрли.