Кога и кое месо е најдобро во исхраната на бебето

Почнувањето со дохрана е прашање за кое постојат различни педијатриски мислења, но повеќето стручњаци се согласуваат дека мајчиното млеко треба да биде основна храна во првите шест месеци од животот на бебето.

Препораките на стручњаците е дека месо во исхраната на бебето не треба да се воведе пред осмиот, односно деветиот месец од животот на детето.

Не секое месо е погодно за бебињата, и затоа најдобро е да се почне со пилешко месо или со мисиркино. Многумина ќе помислат и на телешко месо, но структурата на ова месо е поинаква, и ако не е младо, не доаѓа во предвид да се почне да се воведува во бебешкагта исхрана.

КАКО СЕ ПОДГОТВУВА МЕСО ЗА БЕБЕ?

  • Месото прво сварете го така што средината никогаш да не е со црвенкаста боја. Не е во прашање само безбедност поради можноста за труење, туку бебето не може да свари слабо термички обработено месо. Исто така, добро е свареното месо да се остави во сопствениот сок.
  • Месото треба да се иситни во мискер и тогаш може да се дава поединечно или во комбинација со варен зеленчук.

Месни преработки (салами или виршли) не се препорачливи за исхраната на малите деца, бидејќи содржат нитрати и нитрити.

Остатокот од месните кашички не е добро преку ноќ да се оставаат во фрижидер, бидејќи веќе дошло до контаминација преку лажицата. Затоа, задолжително по оброкот, колку и да останала кашичка, најдобро е да се фрли.