М-р Нермин Теловска: Дисфагијата во детската возраст може да се јави како последица на развојни и вродени нарушувања

Со текот на времето, дисфагијата, исто така може да предизвика компликации како што се: недоволна исхранетост и губење на тежината; дехидратација; чести инфекции на белите дробови заради аспирација на храна или секрет; и негативно влијание врз менталното здравје

Некои луѓе со дисфагија имаат проблем со голтањето на одреден тип храна или течности, додека други не можат воопшто да голтаат: М-р Нермин Теловска, специјалист за дисфлуентни нарушувања на говорот

ПИШУВА:
М-р Нермин Теловска,
клинички специјалист за дисфлуентни нарушувања на говорот
ЈЗУ Завод за рехабилитација на слух, говор и глас – Скопје и претседателка на Одборот на логопеди при Сојузот на дефектолози на РМ

 ♦♦♦♦♦♦♦

Дисфагија (dysphagia) претставува медицински термин за потешкотиите со голтањето. Некои луѓе со дисфагија имаат проблем со голтањето на одреден тип храна или течности, додека други не можат воопшто да голтаат. Освен проблемот со голтањето како симптоми се јавуваат:

  • Кашлање и задушување при јадење или пиење;
  • Враќање на храната назад, понекогаш преку нос;
  • Сензација на заглавена храна во грлото или градите;
  • Перзистентно излевање на плунката или саливација.

Со текот на времето, дисфагијата, исто така може да предизвика компликации како што се: недоволна исхранетост и губење на тежината; дехидратација; чести инфекции на белите дробови заради аспирација на храна или секрет; и негативно влијание врз менталното здравје.

Што може да доведе до појава на дисфагијата?

Причини за појава на дисфагијата најчесто се други здравствени состојби, како што се:

– Состојби кои го афектираат нервниот систем, како мозочниот удар, повреда на мозокот, прогресивни нарушувања, како што е деменцијата;

– Малигнитети, како што е канцерот на уста или езофагеалниот канцер;

– Гастро-езофагеалниот рефлукс, при што стомачната киселина се враќа назад во езофагусот;

– Во детската возраст, дисфагијата може да се јави како последица на развојни и вродени нарушувања.

Лекување на дисфагијата

Третманот на дисфагијата е соодветен на нејзината причина и видот, но, тој најчесто вклучува:

– Говорна и јазична терапија, со учење на нови техники за голтање;

– Промена на конзистенцијата на храната и течностите, што ќе ги направи побезбедни за голтање;

– Алтернативни форми на исхрана, или исхрана преку носна или стомачна туба;

– Хируршка интервенција за проширување на стеснувањето на хранопроводот со негово растегнување или со вметнување пластична или метална туба позната како стент.