Магнетна резонанца покажала што се случува кога мајка бакнува бебе

Кога следниот пат некој ќе каже дека децата не треба многу да се мазат, понудете му научен доказ колку нежноста е важна за растот и развојот.

Во моментот на бакнежот, мозокот на бебето станува мазен и потемен, а до тоа доаѓа оти има значајно помалку бела материја. Активацијата на сликата не се однесува на чинот на бакнување, туку на организацијата на функционалните активности во мозокот на бебето.

Бакнувањето во мозокот прави хемиска реакција и меѓу другото, засилено лачење на хормонот окситоцин.

Нежноста е клучна за раст и развој на вашето бебе. 

Овој хормон често се нарекува и хормон на љубовта, оти ги засилува чувствата на поврзаност и наклонетост. Бакнувањето активира систем за наградување во мозокот и тоа лачејќи допамин, поради што се чувствуваме добро. Исто така се ослободува и вазопресин, кој мајките подлабоко ги поврзува со бебињата и партнерите, но и серотонин кој помага во регулирање на нашето расположение.

 

Мајката и бебето се сликани заедно на магнетна резонанца, а снимката е направена по неколку обиди. Кога бебето конечно се успало на градите на мајката, снимено е што се случува во неговата глава додека мајката го бакнува.