Навики кои родителите ги повторуваат, а со тоа лошо влијаат на децата

Ако не дозволувате детето да научи на своите грешки, тоа секогаш ќе се потпира на вас.

Секој родител сака да го воспита своето дете во животот да биде упорно, полно со самодоверба и секогаш љубезно кон другите, но тоа не е нималку лесна задача. Многумина, несвесно прават грешки, постојано повторувајќи одредени навики.

Не дозволуваме сами да направат избор

Многу родители не се свесни колку грешат што не им остават слобода на избор, ккога станува збор за секојдневните ситници.

“Која од овие две блузи сакаш да ја носиш утре?„, “Сакаш млеко или вода пред спиење?“. Ако не им дозволувате дами да одлучат што сакаат при вакви ситни работи, со тоа ќе им отежните подоцна во животот да одлучуваат за важни работи.

Не им дозволуваме да ризикуваат и грешат

Ако не дозволувате детето да научи на своите грешки, тоа секогаш ќе се потпира на вас. Затоа, попматено би било да дозволите да ризикува. Не е тежок падот, туку неможноста да по секој пад станеме. Ако премногу ги штитите и држите под стаклено ѕвоно, тие ќе развијат страв што не е добро.

Не ги слушаме

Децата се плашат од осудување и при самата помисла дека може да бидат во неволја. Ако децата од мали научат дека може ви веруваат за мали работи, подоцна ќе ви се доверуваат и за поголеми нешта.

Даваме премногу комплименти

Прекрасно е да се биде горд на своето дете, но не им давајте можност да ја покажат својата големина. Ако секогаш ги храните со комплименти за секоја ситна работа, тие зборови ќе ја изгубат својата вредност. Погрешно е да ги научите да се потпираат на други за позитивна поткрепа. Нека сами ја заавршат работата и ќе видат колку е убаво за се чувствуваат горди на себе.

Очекуваме совршенство

Немојте да очекувате совршенство, но не и мрзливост. Учете ги да го дадат својот максимум. Можеби вашето дете нема да го намести креветот како вас, но ако е наместен, не го поправајте.

Не разговараме за непријатни теми

Учете ги да бидат љубезни и одговорни, да бидат сигурни во себе и да бидат способни правилно да реагираат во опасни ситуации. Исто така, вежано е знаат дека во тие тешки моменти може да ви се доверат.

Не ги поттикнуваме децата да се обидат

Ако детето сака да проба нешто, поттикнете го и охрабрете го со зборовите “само напред“. Ако мисли дека нешто е претешко, прашајте го “А, зошто не се обидеш?“.