Од што зависи вкусот на мајчиното млеко и дали бебињата ја чувствуваат разликата?

Иако изложеноста на вкусови не гарантира дека бебето веднаш ќе засака одредена храна, таа јасно помага да се развие отвореност кон разновидна исхрана - со долгорочни здравствени придобивки.

Може ли храната што ја јадат мајките да влијае на вкусот на нивното млеко? Одговорот е – да. Бебињата навистина можат да ги почувствуваат разликите во вкусовите на мајчиното млеко, а тоа дури може да влијае и на нивните навики во исхраната подоцна во животот. Иако изложеноста на вкусови не гарантира дека бебето веднаш ќе засака одредена храна, таа јасно помага да се развие отвореност кон разновидна исхрана – со долгорочни здравствени придобивки.

Експериментите покажале дека вкусовите како ванила, банана, лук или ментол се пренесуваат во мајчиното млеко и го менуваат вкусот на мајчиното млеко.

На пример, кога мајка јаде зачинет оброк и го дои своето бебе еден час подоцна, вкусовите од храната како лук, ѓумбир или кокос можат да завршат во млекото.

Научниците тоа го потврдиле со интересен експеримент: на доилки им дале таблети со екстракт од лук и го анализираа нивното млеко. Резултатите покажале дека мирисот на лук достигнал врв помеѓу 2 и 3 часа по внесувањето. Кога доеле во тоа време, нивните бебиња поминувале повеќе време на градите во споредба со бебињата чии мајки земале плацебо со ист вкус – очигледно им се допаѓал вкусот на лук.

Слични експерименти покажале дека и други вкусови – како што се ванила, банана, ментол – исто така се пренесуваат во мајчиното млеко, со различна брзина. На пример, бананата се појавува во млекото во рок од еден час по консумирањето, додека зачините како анасон и ментол траат подолго.

Колку долго остануваат вкусовите во млекото?

Времето кога вкусовите го достигнуваат својот врв варира во зависност од видот на храната:

  • Линалоолот (состојка во карито со цветен, цитрусен мирис) се појавува во млекото во рок од еден час, а потоа се намалува.
  • Мирисот на еукалиптус (од нане) достигнува врв околу час и половина по консумирањето.
  • Лукот е најтраен: аромите достигнуваат врв помеѓу 1 и 4 часа, со втор врв дури 6 часа по јадењето.

Иако овие студии првенствено го мереле мирисот, знаеме дека мирисот е клучен дел од сетилото за вкус. Значи, многу е веројатно дека бебињата навистина ги чувствуваат овие промени.