Потребно:
- 2 моркова
- ½ страк праз
- 1 тиквичка
- ½ шолја свежи шечурки (шампињони)
- 2 лажици маслиново масло
- 3 домати (помали)
- ½ шолја бујон од зеленчук
- 1 лажица путер
- 200гр тестенини
Подготовка: Загрејте го маслото во тенџере, додадете го ситно исечканиот праз и пржете околу три минути. Додадете го изренданиот морков и заедно динствувајте 4-5 минути. Додадете ја и изренданата тиквичка и печурки. Оставете на тивок оган се заедно да се готви околу пет минути. Потоа додадете го свежиот домат (излупен и изрендан) и путерот. Додадете го бујонот и оставете сосот да се вари на тивок оган 10 до 15 минути. Кога се ќе биде сварено, со рачен блендер направете смеса како пире. За тоа време подгответе ги тестенините, според упатството од пакувањето. Измешајте ги тестенините со сосот.