РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Безглутенски погачици со семки

Доколку сакате здрави и хранливи печива без глутен, овие погачици со семки ќе бидат вашиот омилен појадок или ужина.

Потребно:

  • 150 гр брашно од хељда
  • 1 ½ лажичка прашок за печиво
  • 50 гр лушпи од псилиум
  • 300 мл вода
  • 3 јајца
  • 2 лажички јаболков оцет
  • 1 лажичка сол
  • 2-3 лажици семки од сончоглед и афион

Подготовка: Во голем сад измешајте ги брашното од хељда, прашокот за печиво, псилиумот и солта. Изматете ги јајцата, водата и јаболковиот оцет во посебен сад. Истурете ги течните состојки во сувите состојки и добро измешајте. Смесата ќе биде густо тесто. По желба, измешајте ги семките од сончоглед и афион во погачиците или наросете ги одозгора. Формирајте погачици(можете да ги направите како мали топчиња или кифлички) и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Печете во претходно загреана рерна на 180°C со вентилатор 30-40 минути, додека не добијат златна боја и цврста кора. Добар апетит!