РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Бисквит коцки

Бисквит коцките се едни од оние колачи што нè враќаат во детството и на кои тешко може да се одолее. Овој популарен десерт го комбинира богатиот вкус на бисквитите, кремаста текстура и едноставната подготовка, што го прави идеален избор кога сакате нешто брзо, вкусно и докажано добро.

Потребно:

  • 400 г бисквити
  • 400 г млечно чоколадо (или 250 г темно + 150 г млеко)
  • 200 г несолен путер
  • 395 г (1 конзерва) засладено кондензирано млеко
  • 100 г сечкани ореви или лешници (по желба)
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 20 г какао во прав (по желба)

Подготовка: Обложете калап со димензии 20 × 20 см со проѕирна фолија така што ќе излегува надвор од рабовите. Грубо издробете ги бисквитите на парчиња од 1 – 2 см и ставете ги во поголем сад. Во тенџере на тивок оган, растопете го путерот и чоколадото, мешајќи постојано додека смесата не стане мазна, а потоа тргнете го од оган. Додадете го кондензираното млеко и екстрактот од ванила, промешајте енергично за да се соедини смесата, а ако користите какао, промешајте го сега. Прелијте ја чоколадната смеса врз мелените бисквити, додадете ги оревите и добро измешајте за да се премачка секое парче. Префрлете ја смесата во подготвениот калап, притиснете цврсто и измазнете ја површината, потоа покријте и ставете во фрижидер најмалку четири часа (идеално преку ноќ). Отстранете ја фолијата од калапот, исечете на коцки со посакувана големина и послужете добро изладено. Добар апетит!