Потребно:
За болоњезе сосот:
- 15мл (две супени лажици) маслиново масло
- 1 кромид – ситно сечкан
- 1 чешне лук – ситно сечкано
- 500гр немасно мелено месо
- 1 рендан морков
- 1 корен од целер – ситно сечкан
- 1 лажива свеж магдонос
- 1 шолја сечкан домат
За пирето:
- 1кг компир сечкан на коцки
- 500гр карфиол
- ¼ шолја јогурт
Подготовка: Сосот: Загрејте го маслото во тавче и пропржете го лукот и кромидот додека не омекнат. Додадете го меленото месо и пржете додека не се зарумени. Додадете го морковот, целерот, магдоност и доматите и се добро соединете со мешање. Намалете ја температурата и оставете да се готви два часа. Пирето: Посебно сварете го компирот, и одделно обарете го карфиолот. Кога ќе бидат готови, измешајте ги и изгмечете ги. Додадете го јогуртот, во случај смесата да е прегуста. Послужете така што врз пирето ќе ставите од болоњезе сосот.