РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брауни со сливи

Чоколадото со сливи е одлична комбинација на која ретко кој може да оддолее. Подгответе го овој чоколаден колач со сливи, кој лесно се прави и е совршено сочен со денови.

Потребно:

  • 1 шолја путер
  • 2 шолји кафеав шеќер
  • 4 јајца
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 200гр темно чоколадо (70% какао)
  • 1 и 1/3 шолја брашно
  • ½ лажичка сол
  • ½ лажичка прашок за печиво
  • ½ шолја сечкани ореви или лешници
  • 1 шолја сечкани свежи сливи

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови и подгответе плех (околу 20х20 см) обложен со хартија за печење. Растопете го путерот во тенџере на средно-тивок оган. Додадете го кафеавиот шеќер и мешајте додека шеќерот не се раствори и смесата не стане мазна. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади. Во друг сад изматете ги јајцата и екстрактот од ванила, а потоа полека прелијте го изладеното стопено чоколадо со постојано мешање. Добро измешајте. Додадете брашно, сол и прашок за печиво. Мешајте додека состојките убаво не се соединат. Додадете ги сечканите ореви (лешници) и сечканите сливи, па сè внимателно измешајте. Истурете ја смесата во подготвената тава и израмнете ја површината. Се пече во загреана рерна околу 25-30 минути. Кога ќе ставите чепкалка за заби, на неа треба да има неколку трошки, но не толку за да биде „мокар“ колачот внатре. Извадете го колачот од рерна и оставете го целосно да се излади во тавата пред да го исечете на коцки. Добар апетит!