Потребно:
- 250 мл вода
- 1/2 лажичка сол
- 300 гр брокула
- 300 гр карфиол
- 100 мл млеко
- 4 до 5 лажици несолен путер, поделени
- 4 лажици брашно
- Сол по вкус
- Свежо мелен црн пипер, по вкус
- Малку морско оревче
- 2 лажици презла
- 2 лажици рендан пармезан
Подготовка: Загрејте ја рерната на 220 C. Во големо тенџере зовријте вода и 1/2 лажичка сол. Брокулата и карфиолот исечкајте ги на еднакви парчиња со големина на залак. Ако ги користите, исечете ги или излупете ги стеблата за да се готват со иста брзина како и цветовите. Додадете ги брокулата и карфиолот во водата и варете додека не омекнат, околу 4 до 6 минути. Исцедете го зеленчукот, настрана сочувајте ја течноста за готвење. Исцедениот зеленчук ставете го во плиток сад за печење од 2 литри. Префрлете ја течноста во сад. Додадете млеко и мешајте да се соедини. Во тенџере на средна температура растопете 3 лажици путер. Додадете го брашното и со мешање оставете да се готви 2 минути. Постепено додавајте ја мешавината од млеко и зеленчуковата течност. Растопете го остатокот од путерот, па додадете ја презлата и пармезанот.Измешајте да се соединат состојките и истурете врз зеленчукот ж. Печете во загреана рерна, околу 20 мунути. Добар апетит!