РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брз и лесен ручек со компир и печурки

Постојат безброј рецепти за едноставни јадења, а денес ви предлагаме да направите компири со печурки и кашкавал. Ова јадење е секогаш добар избор, бидејќи не само што се прави лесно, туку е и толку вкусно што сигурно повторно ќе го подготвите.

Потребно:

  • 600 гр печурки
  • 700 гр компири
  • 1 кромид
  • 100 гр путер
  • 1 лажица брашно
  • 200 гр кисела павлака
  • 400 мл вода
  • 1/2 лажичка оригано
  • 1/2 лажичка босилек
  • 1 лажичка рузмарин
  • 1 лажичка мелен црвен пипер
  • 2 ловорови листови
  • 60 гр кашкавал

Подготовка: Во тавче растопете го путерот, па додадете го ситно исечканиот кромид. Добро измешајте, а кога ќе омекне додадете ги и сечканите печурки. Се пржат околу 8-10 минути, па се додава брашното и убаво се меша. Во сад измешајте ја киселата павлака и водата, добро соединете, па добиената смеса додадете ја во тавата со печурките. Додадете со, бибер, оригано, босилек, рузмарин и мелен пипер. Промешајте и варете околу 5 минути, а потоа додадете ги компирите исечени на помали парчиња. Ставете ги ловоровите листови, па покријте и варете околу половина час. Потоа извадете ги ловоровите листови, посипете со рендан кашкавал, па повторно поклопете и динствувајте околу 10 минути. Готовото јадење по желба наросете го со свеж сечкан магдонос. Добар апетит!