РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брз колач со кафе што се топи во уста

Овој колач со кафе е комбинација од нежно тесто и богата арома на кафе, идеален за љубителите на слатки и ароматични десерти. Мек, сочен и лесен за подготовка, совршен е за попладневна ужина или по оброк со шолја кафе.

Потребно:

За тестото

  • 1 1/2 лажици инстант кафе
  • 80 мл топло млеко
  • 3 јајца
  • ¼ лажичка сол
  • 175 г шеќер
  • 80 мл растително масло
  • 200 г брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За преливот

  • 90 г шеќер во прав
  • 2-3 лажици млеко измешано со 1 лажичка инстант кафе

Дополнително (по желба)

  • Неколку сечкани ореви
  • Растопено чоколадо

Подготовка: Растворете го инстант кафето во топло млеко и оставете го да се олади. Матете ги јајцата со шеќер и сол додека не се добие пенаста смеса. Додадете масло, ванила, и оладеното кафе, а потоа соединете. Измешајте го просеаното брашно со прашокот за печиво со лесни движења. Истурете ја смесата во плех со димензии 20 x 20 см обложен со хартија за печење. Печете во претходно загреана рерна на 175°C 30-35 минути, додека чепкалка за заби забодена во средината не излезе чиста. Оставете го колачот да се олади. Измешајте го шеќерот во прав со млекото и кафето и прелијте врз изладениот колач. По желба, наросете со сечкани ореви или прелијте со стопено чоколадо. Добар апетит!