Потребно:
- 450 гр тестенини по избор
- 130 гр сечкана пиперка (може и бабура)
- 130 гр тенко сечкани тиквички
- 130 гр шери домати
- 40 гр тенко исечен кромид
- 30 гр сечкани феферони
- 130 гр мешани маслинки
- 130 гр рендано кашкавал
- 130 гр младо сирење
- 40 гр свеж магдонос или босилек
За преливот:
- 40 мл вински оцет
- 1/2 лажичка морска сол, плус повеќе по вкус
- 1/2 лажичка црн пипер
- 1/2 лажичка суво оригано
- 60 мл маслиново масло
Подготовка: Ставете тенџере со солена вода да зоврие. Додадете ги тестенините и варете ги додека не омекнат, 6 до 10 минути (проверете го на пакувањето препорачаното време за готвење). Исцедете ги и добро исплакнете ги под ладна вода. Изматете ги заедно винскиот оцет, солта, биберот, ориганото и маслиновото масло додека не се соединат. Во преливот додадете ги исцедените и измиени тестенини и убаво измешајте. Додадете ги потоа пиперките, тиквичките, доматите, фефероните, маслинките, ткашкавалот, младото сирење и билките по избор. Доколку е потребно, додадете сол и бибер. Ставете во фрижидер најмалку 30 минути. Добар апетит!