РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брзи крофни од рерна

Омилен десерт на сите деца, кој подготвен на овој начин, без пржење, може да се јаде без грижа на совест.

Потребно:

  • 1 кг брашно
  • 40 гр свеж квасец
  • 4 јајца
  • 300 мл јогурт
  • 200 мл вода
  • 150 гр шеќер + околу 150 гр за посипување
  • 150 гр маргарин + 100 гр за премачкување

Подготовка: Растворете го квасецот во млака вода и додадете една лажица шеќер. Измешајте ги брашното, јогуртот, јајцата, преостанатиот шеќер, стопениот маргарин и активираниот квасец. Тестото мора да биде меко и лепливо. Добро измесете го и оставете го да отстои еден час, додека не се удвои во големина. Кога тестото ќе нарасне, работната површина посипете ја со брашно, истурете го тестото и месете нежно и полека. Површината и тестото повторно посипете ги со брашно и расукајте со сукало до дебелина од 1 – 1,5 см. Со чаша вадете ги крофните и ставете ги на плех што сте го подмачкале со друг маргарин. Погрижете се да оставите простор помеѓу крофните бидејќи ќе нараснат многу и затоа дефинитивно нема да ви ги собере во еден плех. Првиот плех крофни оставете го да отстои 15 минути, а потоа вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени. Дури тогаш почнете да ја вадите втората серија крофни. Откако рерната ќе се загрее и крофните ќе се удвојат во големина, печете ги додека не поруменат. Додека се печат, растопете го преостанатиот маргарин и веднаш штом ќе ги извадите од рерна, веднаш премачкајте ги со него крофните и посипете ги со шеќер. Добар апетит!