РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брзи ледени коцки

Овој десерт е совршен и брз во летните денови, кој ќе го воодушеви вашето семејство или пријателите. 

Потребно:

За бисквитот:

  • 4 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 4 лажици брашно
  • 1 лажица какао

За кремот:

  • 500 мл млеко
  • 2 лажици брашно
  • 2 лажици згуснувач
  • 1 ванилин шеќер
  • 4 лажици шеќер
  • 150 гр путер (собна температура)

За преливот:

  • 100 г темно или млечно чоколадо
  • 3 лажици масло

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 °C. Одделете ги жолчките и белките. Изматете ги белките додека не станат цврсти, измешајте ги жолчките со шеќерот додека не станат светли. Додадете го брашното и какаото, а потоа нежно додадете ги белките. Истурете ја смесата во калап (приближно 20 × 20 см) што претходно сте го намастиле и набрашниле. Печете 20–25 минути, проверете со чепкалка за заби. Изладете го пандишпанот. Во тенџере измешајте го млекото, брашното, згуснувачот, ванилиниот шеќер и шеќерот. Гответе на средна температура, мешајќи постојано, додека кремот не се згусне. Кремот мора целосно да се излади (мешајте повремено за да не се создаде кора). Додадете го омекнатиот путер во изладениот крем и кратко измешајте. Премачкајте го кремот врз изладениот пандишпан. Исечкајте го чоколадото, прелијте го со масло и растопете го на пареа додека не добиете мазна смеса. Рамномерно прелијте го кремот. Оладете го колачот во фрижидер најмалку 2-3 часа пред да го исечете. Сечете со остар нож натопен во топла вода за да бидат коцките уредни. Добар апетит!