РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брзински ѓевреци со сирење

Меки и миризливи, овие ѓевреки со сирење се совршени за појадок или за ужина.

Потребно:

  • 100 грама рендан кашкавал
  • 180 гр свежо сирење (урда)
  • 1 јајце
  • Прстофат сол
  • 100 гр оризово брашно
  • 1/2 лажичка прашок за печиво
  • Малку сирење и сусам за посипување
  • 1 жолчка за премачкување

Подготовка: Измешајте го свежото сирење (урдата), јајцето и малку сол. Додадете го ренданиот кашкавал и измешајте. Додадете го брашното и прашокот за печиво и потоа замесете меко тесто што не се лепи. Ставете го во кеса и ставете го во фрижидер 15 минути. Поделете го тестото на мали парчиња. Секое парче виткајте го во форма на јаже и спојте ги краевите така што ќе добиете ѓеврек. Ѓевреците премачкајте ги со жолчка, посипете ги со сусам и малку сирење. Печете во добро загреана рерна на 180 C околу 20-30 минути. Добар апетит!