Потребно:
- 2 пилешки филеа
- 1 пиперка (црвена, жолта или зелена)
- 1 тиквичка
- 1 модар патлиџан
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 2 лажици маслиново масло
- Сок од 1 лимон
- Сол, бибер и зачини по вкус (на пр. оригано, босилек)
- По желба: сос од јогурт и зачински тревки за сервирање
Подготовка: Посолете и зачинете ги со црн пипер пилешките филеа по желба. Исечете го зеленчукот на тенки кругови. Загрејте маслиново масло на грил тава и додадете го кромидот и лукот. Пржете додека кромидот не стане стаклен. Додадете ги пилешките филети во тавата за грил и печете ги од 6 до 8 минути од секоја страна, додека целосно не се испечени. Во меѓувреме, во друга тава или на скара, на скара се печат прстените пиперки, тиквички и модар патлиџан додека не омекнат и добијат убава кафена боја. Извадете ги пилешките филети и зеленчукот од тавата и прелијте ги со сок од лимон. Послужете топло, со додавање на сос од јогурт и билки по желба. Добар апетит!