Потребно:
- 120 гр просеано какао во прав
- 240 гр шеќер
- 60 мл масло
- 2 јајца
- 1 1/4 лажички екстракт од ванила
- 240 гр брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1/4 лажичка сол
- 80 гр шеќер во прав
Подготовка: Во сад ставете ги какаото, шеќерот и маслото. Матете додека убаво не се соедини се. Додадете ги јајцата едно по едно, добро матејќи помеѓу секое додавање. Измешајте го екстрактот од ванила. Во садот додајте брашно, прашок за печиво и сол. Мешајте додека не се соединат. Покријте го садот со тестото, а потоа ставете го во фрижидер најмалку 2 часа. Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете две тавчиња со хартија за печење. Разделете го тестото во топчиња со големина на лажица, а потоа секое топче извалкајте го во шеќер во прав. Ставете ги топчињата на раздалечина од пет сантиметри во тавчето. Печете го секое тавче 10-12 минути. Оладете ги колачињата пет минути во тавчето, а потоа префрлете ги на решетка за целосно да се изладат. Послужете или чувајте во херметички сад на собна температура до 4 дена. Добар апетит!