РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен ќебап

Сите на социјалните мрежи прават домашен ќебап, а виралниот рецепт ви го пренесуваме во продолжение. 

Потребно:

  • 800 г мелено месо
  • 1 кромид
  • 3 чешниња лук
  • 1½ лажички сол
  • 1 лажичка црн пипер
  • 1 лажичка слатка пиперка
  • ½ лажичка чадена пиперка
  • ½ лажичка ким
  • ½ лажичка чили (по желба)
  • 2 лажици маслиново масло

Дополнително (за сервирање)

  • 4 тортиљи или лепчиња
  • Домати
  • Краставици
  • Кромид
  • Зелена салата
  • Зелка
  • Сос по избор

Подготовка: Во сад измешајте го меленото месо, ренданиот кромид, згмечениот лук, солта, биберот, црвениот пипер, кимот, чилито и маслиновото масло. Месете 2-3 минути додека смесата не стане компактна. Ставете ја смесата на хартија за печење, покријте ја со друго парче хартија и развлечете ја што е можно потенко, за да наликува на месо од ќебапчилница. Замотајте ја хартијата за печење заедно со месото и наредете ја на плех за печење. Печете на 220 степени околу 20 минути, потоа отстранете ја хартијата за печење и исечете го или кинете го месото на парчиња или ленти. По желба, можете да го пропржите месото и во тава за да биде покрцкаво. Ставете го месото во тортиља или лепче, додадете зеленчук и сос по ваш избор и замотајте. Добар апетит!