
Потребно:
- 250 гр брашно
- 7 грама прашок за печиво
- 2 јајца
- 150 гр шеќер
- 10 гр ванилин шеќер
- 60 гр растопен путер
- 15 гр какао
- 260 мл млеко
- Кора од еден лимон
- 4 јаболки
- 1 лажичка цимет
- Малку масло за подмачкување на калапот

Подготовка: Во голем сад, изматете ги јајцата со шеќер и ванилиниот шеќер додека не се добие пенаста смеса, потоа додадете го млекото и растопениот путер. Во друг сад, измешајте го брашното, прашокот за печиво и какаото, а потоа постепено додавајте ја оваа смеса во течните состојки додека нежно мешате. Додадете ја ренданата кора од лимон во смесата и добро измешајте. Јаболката се лупат, им се чистат семките и се сечат на мали коцки, а потоа се мешаат во подготвената смеса. Калап со дијаметар од 24 см се подмачкува со малку масло и се обложува со хартија за печење. Смесата се истура во калапот, се израмнува, а тенки парчиња јаболка се редат во круг одозгора и се наросуваат со цимет. Колачот се пече во претходно загреана рерна на 180 °C околу еден час, додека не добие златно-кафеава боја и не стане цврста на допир. Најдобро се служи со малку шеќер во прав или малку шлаг и одлично се комбинира со чај или кафе. Идеален избор кога сакате брз и домашен десерт. Добар апетит!

















