
Потребно:
- 700 гр тиквички, сечкани
- 1/2 лажичка сол
- 4 јајца, лесно изматени
- 240 гр брашно
- 1 прашок за печиво
- 120 гр ситно сечкан кромид
- 120 гр путер, стопен
- 120 гр рендан кашкавал
- 120 гр рендан пармезан
- 1 лажичка сечкан свеж рузмарин
- 1 лажичка сечкан магдонос
- 1/2 лажичка мелен црн пипер
Подготовка: Во сад прво ставете ги сечканите тиквички и посипете ги со 1/2 лажичка сол, па оставете ги да отстојат 15 минути. Префрлете го на чиста кујнска крпа и исцедете го вишокот течност во мијалникот. Загрејте ја рерната на 175 степени Целзиусови. Подмачкајте кружна тава за пита. Во поголем сад измешајте ги тиквичките, јајцата, брашното, прашокот за печиво, кромидот, растопениот путер, кашкавалот, пармезанот, рузмаринот, магдоносот и биберот и убаво измешајте. Распоредете ја смесата во подготвената тава. Печете во загреана рерна додека не порумени и ножот вметнат во центарот не излезе чист, околу 45 минути. Послужете и уживајте. Добар апетит!