РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Есенско рижото со печурки и тиква

Кремасто, миризливо рижото полно есенски вкусови – совршено јадење за топол ручек или вечера.

Потребно:

  • 250 г ориз за рижото (арборио или карнароли)
  • 200 г свежи шампињони или мешани шумски печурки (може и замрзнати)
  • 200 г тиква (бутерна или мускатна) – исечена на мали коцки
  • 1 мал кромид – ситно сечкан
  • 2 чешниња лук – ситно сечкани
  • 750 мл зеленчукова или пилешка супа (топла)
  • 100 мл бело вино (по желба)
  • 2 лажици маслиново масло или путер
  • 50 г пармезан (рендан)
  • Свеж магдонос
  • Сол и бибер по вкус
  • Малку рузмарин или мајчина душица (по желба)

Подготовка: Загрејте го маслото во длабока тава и додадете го кромидот. Пржете на тивок оган 2–3 минути додека омекне. Додадете го лукот и печурките. Гответе неколку минути додека печурките не пуштат течност и таа испари. Ставете ја тиквата и промешајте. Додадете го оризот и мешајте 1–2 минути додека не стане стаклест. Истурете го виното (ако користите) и гответе додека не испари. Почнете да додавате од супата – по една-две лажици, мешај постојано. Додавајте нова течност штом се впие. Продолжете вака 20–25 минути додека оризот не стане кремаст, а тиквата целосно мека. Тргнете од оган, додадете пармезан и малку путер за дополнителна кремавост. Зачинете со сол, бибер, свеж магдонос и – по желба – малку рузмарин. Сервирајте со уште малку рендан пармезан одозгора и свежо мелен бибер. Добар апетит!