РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Гибаница што се подготвува за 3 минути

Брза е, едноставна и секогаш успева, а мирисот што се шири од рерната потсетува на детството и собирањето околу масата. Со неколку основни состојки и малку труд, ќе добиете сочна гибаница што ќе исчезне за кратко време - без разлика дали ја подготвувате за појадок, вечера или неделен ручек.

Потребно:

  • Едно пакување готови кори за пита
  • 700 г урда
  • 0,5 л јогурт
  • 50 мл масло
  • 50 мл кисела вода
  • 50 мл млеко
  • 1 прашок за печиво

Подготовка: Во голем сад, измешајте го јогуртот, киселата вода, маслото, млекото, сирењето и прашокот за печиво. Добро измешајте додека состојките не се соединат и филот не стане кремаст. Ставете неколку кори за пита на плех обложен со хартија за печење за да послужат како основа. Оставете ги рабовите на корите да ги преклопуваат рабовите на плехот, бидејќи подоцна ќе се превиткаат врз гибаницата. Изгужвајте ги и потопете ги преостанатите кори во подготвената смеса, а потоа наредете ги една по една врз основата. Повторете го процесот додека не ги потрошите сите состојки. На крајот, преклопете ги рабовите на корите што штрчеа преку рабовите врз филот. Загрејте ја рерната на 200°C и ставете ја гибаницата во рерна. Печете 30–40 минути, додека не поруменат и не се почувствува аромата на крцкави кори и сирење. Извадете ја питата од рерна и оставете да се олади неколку минути, потоа исечете ја на парчиња и послужете го со чаша јогурт. Добар апетит!