РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Гнезда од пире компир со зеленчук

Овој рецепт може да го подготвите како предјадење за престојните празници, но и да уживате во вкусот во кој било ден,

Потребно:

  • 1 кг компири
  • 1 кромид
  • 3 чешниња лук
  • 1 пиперка
  • 300 гр печурки
  • Мелен црвен пипер
  • Лук во прав
  • Сув босилек
  • 70 гр путер
  • 2 јајца
  • 15 гр пченкарен скроб

И уште:

  • 1 јајце
  • 100 гр кисела павлака
  • 1 лажичка куркума
  • 100 гр кашкавал

Подготовка: Исечкајте ги и сварете ги компирите, па процедете ги. Додадете путер и испасирајте. Во тава загрејте го маслото, пропржете го ситно сечканиот кромид, а кога ќе омекне додадете го ситно сечканиот лук. Промешајте, па по една минута додадете ја сечканата пиперка. Се пржат околу 5 минути, па се додаваат сечканите печурки, сол, бибер, се посипува со лук во прав и сув босилек, па се меша. Пржете уште 5-7 минути. Зачинете со сол и бибер, додадете лук во прав, па јајцата и скробот и повторно испасирајте. Ставете го пиерот од компир во шприц за колачи, па на тавче ибложено со харетија за печење истиснете од смесата во форма на концентричен круг. Треба да оди малку повисоко (да личи на гнездо). Средината наполнете ја пржен зеленчук. Јајцето и павлаката се матат, па се додадва сол и куркума. Сè добро соединете и ставете од смесата врз зеленчукот. Печете во загреана рерна на 180°C околу 25 минути. Потоа посипете со рендан кашкавал и вратете ја во рерна уште 10 минути. Добар апетит!