РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Грчка мусака со тиквички

Грчката мусака од тиквички лесно се подготвува, изобилува со фил и е совршена за ручек.

Потребно:

  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 кромид, исечкан на коцки
  • 425 мл сос од домати
  • 680 гр мелено месо
  • Сол и бибер, по вкус
  • 2-4 чешниња лук, ситно сечкани
  • 1 ½ лажичка суво оригано
  • ½ лажичка мелен цимет
  • 1 ловоров лист
  • Малено каранфилче
  • 240 гр крем сирење
  • 680 гр тиквички, исечени на кришки
  • 60 гр мелен пармезан
  • Свежо сечкани билки по ваш избор

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени и подмачкајте го огноотпорниот сад за печење со маслиново масло. Загрејте го маслото во голема тава на средна топлина. Додадете го кромидот и пржете додека не стане проѕирен и мек, околу 3-4 минути. Помешајте го лукот и пржете уште една минута. Додадете го месото и продолжете со пржење додека повеќе не е розево, дробејќи го со дрвена лажица. Измешајте ги сосот од домати и зачините и оставете да зоврие. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и гответе додека не се намали сосот, околу 15 минути. Отстранете го ловоровиот лист. Парчињата тиквички распоредете ги на дното на подготвениот огноотпорен сад, а потоа покријте ги со рамномерен слој сос од месо. Потоа намачкајте го крем сирењето, а потоа повторете ги слоевите. Завршете со слој парчиња тиквички, а потоа посипете со пармезан. Печете 25-30 минути. Извадете го од рерната, украсете со свежи сечкани билки и уживајте. Добар апетит!