Потребно:
- 2 лажици маслиново масло
- 1 кромид, исечкан на коцки
- 425 мл сос од домати
- 680 гр мелено месо
- Сол и бибер, по вкус
- 2-4 чешниња лук, ситно сечкани
- 1 ½ лажичка суво оригано
- ½ лажичка мелен цимет
- 1 ловоров лист
- Малено каранфилче
- 240 гр крем сирење
- 680 гр тиквички, исечени на кришки
- 60 гр мелен пармезан
- Свежо сечкани билки по ваш избор
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени и подмачкајте го огноотпорниот сад за печење со маслиново масло. Загрејте го маслото во голема тава на средна топлина. Додадете го кромидот и пржете додека не стане проѕирен и мек, околу 3-4 минути. Помешајте го лукот и пржете уште една минута. Додадете го месото и продолжете со пржење додека повеќе не е розево, дробејќи го со дрвена лажица. Измешајте ги сосот од домати и зачините и оставете да зоврие. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и гответе додека не се намали сосот, околу 15 минути. Отстранете го ловоровиот лист. Парчињата тиквички распоредете ги на дното на подготвениот огноотпорен сад, а потоа покријте ги со рамномерен слој сос од месо. Потоа намачкајте го крем сирењето, а потоа повторете ги слоевите. Завршете со слој парчиња тиквички, а потоа посипете со пармезан. Печете 25-30 минути. Извадете го од рерната, украсете со свежи сечкани билки и уживајте. Добар апетит!