РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Гулаш без месо

Гулашот од соја со зеленчук не само што ќе ве засити, туку е и одлична замена за класичните месни гулаши, па и оние кои не се љубители на месо, можат да уживаат во овој деликатес.

Потребно:

  • 250 гр соја шницли
  • 250 мл зеленчуков бујон или вода
  • 1 главица кромид
  • 1 морков
  • 1 пиперка
  • 1/2 тиквички
  • 1 чешне лук
  • 1 лажица ким
  • 1 лажичка зачинета слатка пиперка
  • Свеж магдонос
  • Црн пипер
  • Сол
  • Масло

Подготовка: Соините шницли потопете ги во млака вода 60 минути, а кога ќе набабруваат убаво исцедете ги и исечете ги на коцки. На загреано масло пропржете го сечканиот кромид и лук. Додадете ги исчистените и измиени пиперка, морков и тиквичка, исечени на коцки. Додадете слатка пиперка и ким и сè малку пропржете. Додадете го бујонот, солта, црниот пипер и динствувајте околу 10 минути на тивок оган. Додадете ги шницлите од соја, додадете малку бујон и варете уште 10 минути. Пред сервирање, чорбата посипете ја со сечкан магдонос. Послужете со компири или тестенини. Добар апетит!