Потребно:
- 4 домати
- 2 пиперки
- 1 модар патлиџан
- 1 кромид
- 300 гр ориз
- 1 рамна лажица маст
- 400 гр месо по желба
Подготовка: Во тенџере растопете ја маста, па пропржете го ситно исечканиот кромид. Кога ќе омекне, додадете ги исечканите пиперки и промешајте, па додајте го сечканиот модар патлиџан (ако има крупни семки извадете ги). Додадете малку вода и измешајте. Доматите на задниот дел засечете ги во форма на крст, па бланширајте ги во врела вода неколку минути. Потоа извадете ја лушпата, исечкајте ги и додадете ги во тенџерто. Зачинете по желба, па покријте и варете го ѓувечот додека зеленчукот не омекне. Потоа додадете го измиениот ориз и измешајте, а по потреба налејте уште малку вода. Продолжете да го готвите ѓувечот, додека и оризот не омекне. За тоа време месото исечкајте го на коцки и испржете го. Додадете го во готовиот сад и измешајте. Добар апетит!