РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Идеален летен ручек

Сочно мелено месо, шарен зеленчук и совршен потпечен кашкавал – сè во еден сад, со минимален напор. Додека ручекот се пече, имате време за себе, вашите деца, работа или едноставно за пауза.

Потребно:

  • 1 црвена пиперка
  • 3 компири
  • 1 црвен кромид
  • 1 домат
  • 500 г мелено месо
  • 250 мл сок од домати
  • 200 г рендан кашкавал
  • Сол, бибер и зачини по вкус

Подготовка:Измијте го и исечете го зеленчукот на средни парчиња. Во голем плех за печење, измешајте го зеленчукот со меленото месо. Додадете сок од домати, зачинете по вкус и добро измешајте. Покријте со алуминиумска фолија и ставете во претходно загреана рерна на 200 °C. Печете 20 минути, покриено, потоа отстранете ја фолијата и печете уште 15 минути. Посипете со рендан кашкавал и вратете во рерна уште 5–10 минути, додека сирењето не добие златно-кафеава боја. Добар апетит!