
Потребно:
- 250 г тестенини
- 1 модар патлиџан
- 2 тиквички
- 12 шери домати
- 2 чешниња лук
- Шаст свеж босилек
- Пармезан по вкус
- 25 г пињоли
- Сол, бибер, лута пиперка по вкус
- Маслиново масло
Подготовка: Исечете го модриот патлиџан и тиквичките на коцки, а шери доматите исечете ги на половина. Ситно исечкајте го лукот. Загрејте малку маслиново масло во голем тавче. Додадете го модриот патлиџан и тиквичките и динствувајте 7-10 минути додека не омекнат убаво и малку не поруменат. Додадете лук, шери домати, зачинете со сол, бибер и лута пиперка. Динствувајте уште 5 минути. Во меѓувреме, згответе ги тестенините според упатствата на пакувањето. Зачувајте дел од водата за готвењето. Додадете ги сварените тестенини во сосот. Доколку е потребно, додадете малку вода за готвење за да се соедини сè убаво. Додадете сечкан босилек, наросете со пињоли и рендан пармезан. Промешајте нежно. Сервирајте топло, со повеќе свеж босилек и неколку капки маслиново масло. Добар апетит!