Потребно:
- 500гр јунешко месо од бут
- 2 главици кромид
- 3 чешниња лук
- 2 мороква
- 1 пашканат
- 1 лажица брашно
- Ловоров лист
- Бибер
- Сув зачин
- Мелен црвен пипер
- Сол
Подготовка: Исечкајте и пропржете го кромидот малку да зарумени. Додадете го месото, испржете го од двете страни, така да не биде црвено. Додадете вода, а потоа додадете го и останатиот зеленчук кој преходно сте го исечкале. Ставете по малку од сите зачини и 2-3 ловорови листови. Водата ставете толку колку да покрие се што се наоѓа во тенџерето. Намалете на средна температура и оставете да се вари додека не омекне месото. Повремено проверувајте, додадете ако треба вода и промешајте. Кога месото ќе се свари, во чинија измешајте го црвениот пипер и брашното и разматете со малку вода да нема грутки. Доадете во месото и промешајте. Оставете да се вари уште 10 минути со повремено мешање. По желба додадете уште малку зачини. Изборот за прилог нека биде варени тестенини, ориз или пире од компири.