РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Канелони по рецепт на италијанските готвачи

Богат рецепт со мелено месо и трикови од искусни готвачи за подготвока на овој италијански специјалитет!

Потребно: 

За филот:

  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 мал кромид, ситно исечкан
  • 2 чешниња лук, ситно исечкани
  • 500 г мелено месо
  • 1 лажичка сушен оригано
  • 1 лажичка сол
  • ½ лажичка црн пипер
  • 250 г (1 чаша) рикота
  • 1 чаша рендана моцарела или кашкавал по ваш избор
  • ½ чаша рендан пармезан
  • 1 јајце, малку изматено
  • Гранчиња свеж магдонос, исечкан
  • 12 канелони, суви или свежи

За сосот:

  • 1 лажица маслиново масло
  • 2 чешниња лук, ситно исечкани
  • 800 г (2 конзерви) мелени домати
  • 1 лажичка шеќер
  • Сол и бибер по вкус
  • Неколку листови свеж босилек (или 1 лажичка сув)

За дресингот:

  • 1 чаша кашкавал по ваш избор, рендан
  • ¼ чаша пармезан

Подготовка: Во голем тав загрејте го маслиновото масло на средна температура. Пржете го кромидот додека не омекне, околу 5 минути. Додадете го лукот и пржете уште една минута. Додадете го меленото месо и пржете додека не добие златно-кафеава боја. Додадете оригано, сол и бибер. Оставете малку да се олади. Во сад измешајте ги сирењата, лесно изматено јајце и магдонос. Додадете го изладеното месо и внимателно соединете ја смесата. Оставете настрана. Загрејте го маслиновото масло во тава. Додадете лук и пржете додека не замирисаат. Додадете мелени домати, шеќер, сол и бибер. Гответе на тивок оган 15-20 минути. На крајот, додадете го босилекот. Загрејте ја рерната на 180°C. Истурете малку сос во плехот за печење и премачкајте. Наполнете ја секоја „цевка“ тесто со смесата користејќи кеса за тесто или лажица. Ставете ги во плех. Прелијте го остатокот од сосот и наросете кашкавал и пармезан. Покријте го плехот за печење исполнет со канелони со алуминиумска фолија и печете 30 минути. Отстранете ја фолијата и печете уште 10-15 минути, додека сирењето не порумени и не добие златна боја. Добар апетит!