
Потребно:
За филот:
- 2 лажици маслиново масло
- 1 мал кромид, ситно исечкан
- 2 чешниња лук, ситно исечкани
- 500 г мелено месо
- 1 лажичка сушен оригано
- 1 лажичка сол
- ½ лажичка црн пипер
- 250 г (1 чаша) рикота
- 1 чаша рендана моцарела или кашкавал по ваш избор
- ½ чаша рендан пармезан
- 1 јајце, малку изматено
- Гранчиња свеж магдонос, исечкан
- 12 канелони, суви или свежи
За сосот:
- 1 лажица маслиново масло
- 2 чешниња лук, ситно исечкани
- 800 г (2 конзерви) мелени домати
- 1 лажичка шеќер
- Сол и бибер по вкус
- Неколку листови свеж босилек (или 1 лажичка сув)
За дресингот:
- 1 чаша кашкавал по ваш избор, рендан
- ¼ чаша пармезан
Подготовка: Во голем тав загрејте го маслиновото масло на средна температура. Пржете го кромидот додека не омекне, околу 5 минути. Додадете го лукот и пржете уште една минута. Додадете го меленото месо и пржете додека не добие златно-кафеава боја. Додадете оригано, сол и бибер. Оставете малку да се олади. Во сад измешајте ги сирењата, лесно изматено јајце и магдонос. Додадете го изладеното месо и внимателно соединете ја смесата. Оставете настрана. Загрејте го маслиновото масло во тава. Додадете лук и пржете додека не замирисаат. Додадете мелени домати, шеќер, сол и бибер. Гответе на тивок оган 15-20 минути. На крајот, додадете го босилекот. Загрејте ја рерната на 180°C. Истурете малку сос во плехот за печење и премачкајте. Наполнете ја секоја „цевка“ тесто со смесата користејќи кеса за тесто или лажица. Ставете ги во плех. Прелијте го остатокот од сосот и наросете кашкавал и пармезан. Покријте го плехот за печење исполнет со канелони со алуминиумска фолија и печете 30 минути. Отстранете ја фолијата и печете уште 10-15 минути, додека сирењето не порумени и не добие златна боја. Добар апетит!