Потребно:
- 1/3 од пилешки карабатак
- 50 гр грашок
- Еден морков
- Една полна супена лажица овесни снегулки
- ½ лижичка путер
Подготовка: Целиот пилешки карабатак се вари во вода. Месото, заедно со пилешкиот бујон што ќе остане по подготовката на овој рецепт, може да го замрзнете и да го искористите за подготовка на друг ручек. Месната супа може да се чува во замрзнувач 30 дена. Во водата при варење на месото се додава морковот и грашокот. Сите состојки се прелеваат со 700 мл вода и се оставаат да се варат на тивок оган околу два часа. Кога ќе бидат сварени и месото и зеленчукот, се одземаат 50 мл од водата и се прелеваат врз една полна лажица овесни снегулки. Се оставаат пет минути да набабрат. Потоа, во нив се додава една третина од сварениот карабатак, грашокот и морковот. Сите состојки се блендираат, а може и да се изгмечат. Сепак, блендирањето е подобар избор, за да се сомелат и обвивките од грашокот. Додека смесата е жешка, се додава путерот.