Жолчката е хранлива намирница која содржи витамини А, Б, Д и Е и 44% протеини. Иако голем број мајки го одложуваат нејзиното воведување во исхраната поради можни алергиски реакции, одредени истражувања истакнуваат дека жолчката нема никаква улога во нивната појава и дека мајките можат и порано да ја воведат.
Потребно:
- 1 сладок компир (батат)
- 1 тиквица
- 1 јајце
Подготовка: Излупете го компирот и тиквицата, а потоа во тенџере ставете да се варат (може да исечете на коцки за да го забрзате процесот на варење). Јајцето ставете одделно да се вари и кога ќе биде готово ставете го во студена вода побрзо да се олади. Излупете го, одвојте ја жолчката од белката, додадете го сварениот зеленчук и се заедно убаво испасирајте. На здравје!