
Потребно:
- 2 модри патлиџани
- 1 лажичка сол
- Ладна вода (за натопување на модриот патлиџан)
- 1 китка магдонос
- Маслиново масло (за пржење и печење)
- 2 чешниња лук
- 50 гр пармезан
- 2 јајца
- Сол и бибер по вкус
- 50 гр презла
Подготовка: Измијте ги модрите патлиџани и исечете ги на кругови или на коцки. Посипете ги со лажичка сол и потопете ги во ладна вода 20 минути за да се извлече горчината. Исцедете ги и пржете ги во малку маслиново масло додека не омекнат и не добијат златно-кафеава боја. Префрлете ги во сад и изгмечете ги со вилушка додека се уште топли. Додадете ситно сечкан магдонос, згмечен лук, пармезан, јајца, презла, сол и бибер. Добро измешајте за да добиете смеса за обликување. Обликувајте ги ќофтињата со влажни раце и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Премачкајте ги лесно со маслиново масло и печете ги во рерна загреана на 200°C околу 20-25 минути, додека не добијат убава златна боја. Добар апетит!