
Потребно:
- 4 јајца
- 180 г путер на собна температура
- 200 г шеќер во прав
- 260 г брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
- 350–400 г црно грозје
- Малку путер и брашно за калапот
Подготовка: Измијте го грозјето, одделете ги бобинките и, по желба, отстранете ги семките. Премачкајте го калапот со путер и наросете го со тенок слој брашно. Вклучете ја рерната да се загрее на 180°C. Матете го путерот и шеќерот со миксер додека смесата не стане светла. Додавајте ги јајцата едно по едно и продолжете да матите. Во посебен сад, измешајте го брашното и прашокот за печиво и измешајте ги во смесата. Внимателно измешајте половина од бобинките во тестото со шпатула. Истурете ја смесата во тавата и измазнете ја површината. Посипете го преостанатото грозје врз тортата. Печете 35–40 минути на 180°C додека не поруменат и рабовите не се одвојат од тавата. Користете чепкалка за заби за да проверите дали средината е печена. Оставете малку да се олади, исечете на парчиња и послужете со шолја кафе или чај. Добар апетит!