РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Колач со грозје

Овој едноставен колач со грозје внесува свежина и поинаков вкус на чинијата. Лесен е за подготовка, а гроздовите бобинки му даваат посебен шарм. Одличен избор е за лесен десерт за време на сезоната на грозје.

Потребно:

  • 4 јајца
  • 180 г путер на собна температура
  • 200 г шеќер во прав
  • 260 г  брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 350–400 г црно грозје
  • Малку путер и брашно за калапот

Подготовка: Измијте го грозјето, одделете ги бобинките и, по желба, отстранете ги семките. Премачкајте го калапот со путер и наросете го со тенок слој брашно. Вклучете ја рерната да се загрее на 180°C. Матете го путерот и шеќерот со миксер додека смесата не стане светла. Додавајте ги јајцата едно по едно и продолжете да матите. Во посебен сад, измешајте го брашното и прашокот за печиво и измешајте ги во смесата. Внимателно измешајте половина од бобинките во тестото со шпатула. Истурете ја смесата во тавата и измазнете ја површината. Посипете го преостанатото грозје врз тортата. Печете 35–40 минути на 180°C додека не поруменат и рабовите не се одвојат од тавата. Користете чепкалка за заби за да проверите дали средината е печена. Оставете малку да се олади, исечете на парчиња и послужете со шолја кафе или чај. Добар апетит!