
Потребно:
- 3 јајца
- 150 г шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 100 мл масло
- 200 мл јогурт
- 120 гр гриз
- 100 гр брашно
- 1 прашок за печиво
- Прстофат сол
- 10 – 12 свежи кајсии, преполовени
- Шеќер во прав за посипување
Подготовка: Во сад, изматете ги јајцата со шеќер, ванилин шеќер и прстофат сол. Додадете го маслото и јогуртот, а потоа добро измешајте сè. Измешајте ги гризот, брашното и прашокот за печиво. Мешајте додека не добиете мазно тесто со средна густина. Покријте го плехот со хартија за печење и истурете ја смесата. Наредете ги половинките кајсии одозгора (со пресечената страна надолу). Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 30-35 минути, додека не поруменат и чепкалката за заби не излезе сува. Кога колачот ќе се олади, наросете го со шеќер во прав. Добар апетит!