
Потребно:
- 3 јајца
- 150 г кафеав шеќер
- 100 мл луга
- 100 мл свежо исцеден сок од мандарини
- Рендана кора од 2 мандарини
- 180 г брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
- ½ лажичка сода бикарбона
- Прстофат сол
- 1 лажичка цимет
- 80 г мелени ореви
- 50 г сечкани ореви
За кремот:
- 250 мл павлака за шлаг
- 150 г маскарпоне сирење
- 2 лажици шеќер во прав
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2 мандарини (излупени и одделени на парчиња)

Подготовка: Во голем сад, изматете ги јајцата и шеќерот додека не добиете лесна и воздушеста смеса. Додадете го маслото, сокот и кората од мандарини и кратко измешајте. Во друг сад, измешајте го брашното, прашокот за печиво, содата бикарбона, солта и циметот. Нежно измешајте ги сувите состојки со влажните состојки. Додадете ги мелените и сечканите ореви за да бидат рамномерно распоредени во смесата. Истурете ја смесата во правоаголен калап обложен со хартија за печење. Печете во претходно загреана рерна на 175°C околу 45-50 минути, додека чепкалка за заби забодена во средината не излезе сува. Оставете го колачот целосно да се излади пред да го додадете кремот. Изматете го кремот додека не стане цврст. Додадете го маскарпонето, шеќерот во прав и ванилата и продолжете да мешате додека не добиете мазен, цврст крем. Рамномерно распоредете го кремот врз тортата. Декорирајте со парчиња мандарина по желба. Добар апетит!

















