
Потребно:
- 2 компира
- 1 тиквичка
- Сол по вкус
- Сушен оригано
- Лута пиперка (по желба)
- Маслиново масло
- 4 чешниња лук
- 200 гр кашкавал
Подготовка: Излупете ги компирите, сварете ги и изгмечете ги додека се уште топли во пире. По желба, додадете сол и малку маслиново масло. Загрејте маслиново масло во тава, потоа пржете ги круговите од тиквички заедно со ситно сечканиот лук, ориганото и лутата пиперка. Распоредете го пирето од компири во огноотпорен сад, наросете со половина од ренданиот кашкавал. Врз тоа наредете ги пржените тиквички, па распоредете го остатокот од ренданиот кашкавал. По жеба додадете уште малку сол и бибер, а потоа печете во рерна на 200°C околу 15–20 минути додека кашкавалот не се стопи и сè не порумени. Добар апетит!