
Потребно:
- 400 г пилешко филе (сечкано на коцки)
- 300 г тестенини (спирали, пене или какви имате)
- 1 кромид (ситно сечкан)
- 2 чешниња лук (ситно сечкани)
- 1 црвена пиперка (исечкана на ленти)
- 1 мала тиквичка (опционално)
- 200 мл павлака за готвење (или 100 мл павлака + 100 мл млеко)
- 2 лажици маслиново масло (или обично масло)
- Сол, бибер, оригано, малку буковец – по вкус
- Рендан пармезан или кашкавал (по желба)
Подготовка: Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето. Откако ќе се сварат, исцедете ги и оставете ги на страна. Во длабока тава, загрејте масло и испржете го кромидот и лукот неколку минути додека омекнат. Додајте го пилешкото месо, зачинете со сол и бибер и пржете додека убаво не порумени (околу 7–10 минути). Додајте ги пиперката и тиквичката, пржете уште 5 минути додека зеленчукот омекне. Потоа додајте ја павлаката за готвење, зачинете со оригано и малку буковец. Оставете сè да крчка 5–7 минути. На крај, додадете ги тестенините во тавата, промешајте убаво за да се соединат вкусовите. Послужете топло, по желба со рендан пармезан или кашкавал одозгора. Добар апетит!