РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Лазањи со шунка

Еден од најдобрите италијански специјалитети одлично функционира со шунка. Еве како за само половина час да подготвите лазања со овој интересен, но многу вкусен пресврт.

Потребно:

  • 350-400 гр листови лазања
  • 400 гр шунка
  • 300 гр гауда
  • 200 гр пармезан
  • 700 мл млеко
  • 5 лажици брашно
  • Сол
  • Црн пипер
  • Сув зачин

Подготовка: Разматете го брашното да нема грутчиња, додадете сол, сув зачин и бибер. Ставете на тивок оган и мешајте со жица за матење. Кога ќе зоврие, промешајте 150 гр пармезан. Огноотпорен сад подмачкајте со масло, ставете ред листови лазањи, бешамел, шунка и рендан кашкавал. Повторно ставете листови лазањи, бешамел, шунка, па рендан кашкавал.  Редете додека не ги потрошите сите состојки. Горната кора премачкајте го остатокот од бешамелот и посипете со малку кашкавал и преостанатиот пармезан. Печете околу 20 минути во загреана рерна на 200 °C. Добар апетит!