РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Леб полнет со компири и кашкавал

Испечете го најмекиот леб полнет со компири и сирење – совршено мек, миризлив и богат со фил. Идеален е за појадок, вечера или како мезе со друштво.

Потребно:

За тестото (2 векни):

  • 280 г брашно 
  • 1 лажица шеќер
  • 3 гр инстант квасец
  • Прстофат сол
  • 170 мл ладно млеко
  • 1 јајце
  • 28 гр омекнат путер

За филот:

  • 120 гр пире од компири
  • Прстофат црн пипер (по вкус)
  • 1 лажичка мајонез
  • Прстофат сол
  • 2 парчиња кашкавал (околу 30 гр)

Прелив по печење:

  • 1 лажичка мед
  • 1 лажичка мајонез
  • Сечкан магдонос или други билки

Подготовка: Измешајте брашно, шеќер, квасец и сол во сад. Додадете ладно млеко, изматено јајце и на крај омекнат путер. Замесете мазно тесто и оставете го да отстои додека не се дуплира во големина (околу 1 час). Во сад измешајте пире од компири, бибер, мајонез и сол. Додадете ситно сечкан кашкавал. Промешајте за да добиете кремаста смеса. Развлечете го тестото во правоаголник, премачкајте го со филот од компир и кашкавал, а потоа замотајте го како ролат. Исечете на еднакви парчиња и наредете ги вертикално во калапот, едно до друго, така што ќе ја исполнат целата површина (како ролатчиња со цимет). Премачкајте ги лебовите со изматено јајце. Загрејте ја рерната и печете на 170°C околу 25 минути. Ако горниот дел премногу порумени, покријте ги лебовите со алуминиумска фолија. Намачкајте тенок слој од смесата од мед и мајонез врз сè уште топлиот леб. Посипете со сечкан магдонос или билки по вкус. Добар апетит!