
Потребно:
За тестото (2 векни):
- 280 г брашно
- 1 лажица шеќер
- 3 гр инстант квасец
- Прстофат сол
- 170 мл ладно млеко
- 1 јајце
- 28 гр омекнат путер
За филот:
- 120 гр пире од компири
- Прстофат црн пипер (по вкус)
- 1 лажичка мајонез
- Прстофат сол
- 2 парчиња кашкавал (околу 30 гр)
Прелив по печење:
- 1 лажичка мед
- 1 лажичка мајонез
- Сечкан магдонос или други билки
Подготовка: Измешајте брашно, шеќер, квасец и сол во сад. Додадете ладно млеко, изматено јајце и на крај омекнат путер. Замесете мазно тесто и оставете го да отстои додека не се дуплира во големина (околу 1 час). Во сад измешајте пире од компири, бибер, мајонез и сол. Додадете ситно сечкан кашкавал. Промешајте за да добиете кремаста смеса. Развлечете го тестото во правоаголник, премачкајте го со филот од компир и кашкавал, а потоа замотајте го како ролат. Исечете на еднакви парчиња и наредете ги вертикално во калапот, едно до друго, така што ќе ја исполнат целата површина (како ролатчиња со цимет). Премачкајте ги лебовите со изматено јајце. Загрејте ја рерната и печете на 170°C околу 25 минути. Ако горниот дел премногу порумени, покријте ги лебовите со алуминиумска фолија. Намачкајте тенок слој од смесата од мед и мајонез врз сè уште топлиот леб. Посипете со сечкан магдонос или билки по вкус. Добар апетит!