РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Леб со спанаќ и фета сирење

Лебот со спанаќ и фета сирење ќе ве воодушеви со својата мекост и совршено измешани вкусови, а можете да го јадете за појадок, ужина, вечера, кога и да посакате.

Потребно:

  • 40 мл масло
  • 280 гр спанаќ, грубо исечкан
  • 2 млад кромид, сечкан
  • 2 јајца, лесно изматени
  • 100 гр кефир
  • 200 гр брашно
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сол
  • 140 гр фета сирење, издробено
  • 2 лажици копар, сечкан
  • 60 гр сечкана моцарела

Подготовка: Прво загрејте ја рерната на 180 степени. Покријте ја тавата со хартија за печење. Загрејте 1 лажичка масло во голема тава на средно-висок оган. Додадете го кромидот и пржете 1 минута. Додадете го грубо сечканиот спанаќ и пржете да испари – 1 минута. Префрлете го на чинија обложена со хартиена крпа за малку да се излади. Исушете најдобро што можете. Во поголем сад изматете ги јајцата, маслото и кефирот додека смесата не стане мазна. Додадете брашно, прашок за печиво, сол и бибер по вкус и измешајте да се соедини. Додадете фета, моцарела, копар, млад кромид и спанаќ. Тестото префрлете го во сад и рамномерно распоредете го. Печете 50-60 минути. Оставете да се стегне во садот 10 минути, а потоа префрлете го на решетка да се излади целосно. Добар апетит!