Потребно:
- 40 мл масло
- 280 гр спанаќ, грубо исечкан
- 2 млад кромид, сечкан
- 2 јајца, лесно изматени
- 100 гр кефир
- 200 гр брашно
- 2 лажички прашок за печиво
- 1/2 лажичка сол
- 140 гр фета сирење, издробено
- 2 лажици копар, сечкан
- 60 гр сечкана моцарела
Подготовка: Прво загрејте ја рерната на 180 степени. Покријте ја тавата со хартија за печење. Загрејте 1 лажичка масло во голема тава на средно-висок оган. Додадете го кромидот и пржете 1 минута. Додадете го грубо сечканиот спанаќ и пржете да испари – 1 минута. Префрлете го на чинија обложена со хартиена крпа за малку да се излади. Исушете најдобро што можете. Во поголем сад изматете ги јајцата, маслото и кефирот додека смесата не стане мазна. Додадете брашно, прашок за печиво, сол и бибер по вкус и измешајте да се соедини. Додадете фета, моцарела, копар, млад кромид и спанаќ. Тестото префрлете го во сад и рамномерно распоредете го. Печете 50-60 минути. Оставете да се стегне во садот 10 минути, а потоа префрлете го на решетка да се излади целосно. Добар апетит!