
Потребно:
- 240 мл полномасно млеко
- 120 г путер
- 240 г брашно
- 2 лажички прашок за печиво
- ½ лажичка сол
- 400 г шеќер
- 4 јајца
- 1½ лажички екстракт од ванила
- Шеќер во прав за посипување
Подготовка: Загрејте ја рерната на 176 ° C. Подмачкајте го садот за печење со масло. Загрејте го млекото и путерот во мал сад, мешајќи повремено, само додека путерот не се растопи, околу 5 минути. Во меѓувреме, во сад измешајте го брашното, прашокот за печиво и солта. Оставете го настрана. Во голем сад, со миксер на средна брзина изматете ги шеќерот и јајцата 3 до 4 минути. Додадете ја мешавината од брашно и матете додека не се соедини. Додека миксерот е исклучен, постепено сипајте ја жешката млечна мешавина. Промешајте го екстрактот од ванила. Истурете го тестото во подготвениот плех. Печете 28 до 32 минути или додека не добие златно-кафеава боја и додека чепкалката за заби не излезе чиста. Оставете го колачот целосно да се олади во тавата Посипете го колачот со шеќер во прав пред да го исечете. Добар апетит!