Потребно:
- 12 свежи смокви
- 100 гр брашно
- 2 јајца
- 50 мл млеко
- 50 гр шеќер
- Прстофат сол
- 1 лажичка ванилин шеќер
- 1 лажичка рендана кора од лимон
- Масло за пржење
- Сладолед по ваш избор
Подготовка: Смоквите измијте ги, избришете ги и исечете го стебленцата. Во еден сад измешајте ги брашното, шеќерот, солта, ванилиниот шеќер и ренданата кора од лимон. Во друг сад изматете ги јајцата и додадете го млекото. Промешајте да се добро да се соедини. Во садот со сувите состојки полека сипете ја смесата од јајцата и млекото. Мешајте додека не добиете мазно тесто без грутки. Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Земете ја смоквата и потопете ја во тестото, така што целата да се покрие со тесто. Панираните смокви ставете ги во загреаното масло и пржете ги додека не поруменат. Извадете ги од маслото и ставете ги на чинија обложена со хартија за да се впие вишокот масло. Постапката повторете ја со останатите смокви. Послужете топли панирани смокви со сладолед. По желба прелијте ги со малку мед или посипете ги со шеќер во прав. Добар апетит!