Потребно:
- 6 јајца
- 600гр колбаси
- 1 лажичка мајчина душица
- 100гр крутони
- 500гр лиснато тесто
- Брашно
Подготовка: Сварете 4 јајца. Кобасиците излупете ги и исечкајте ги на кругови. Во сад измешајте ги кобасиците, крутоните, 1 живо јајце, мајчината душица. Додадете бибер по желба. Рерната загрејте ја на 180 степени. Округло тавче со пречник од 20 цм, обложете го со хартија за печење. На хартијата ставете малку брашно, па поставете половина од лиснатото тесто, така што ќе формирате кора. Врз него ставете една четвртина од смесата со кобасици. Преку неа наредете ги сварените јајца, исечени на кругови, а потоа, врз тоа и остатокот од смесата со кобасици. Останатото лиснато тесто ставете го одозгора, така што ќе ја прекриете питата. Преостанатото живо јајце изматете го со вилушка и прелејте го врз питата. По желба, може да наросите и сусам. Се пече половина час.