РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мачмалоу коцки

Без дилема сме дека овој десерт ќе ви се допадне, бидејќи е пенаст, сочен и чоколаден. Во вкусот ќе уживаат и децата.

Потребно:

За тестото:

  • 6 жолчки
  • 5 лажици шеќер
  • 5 лажици млака вода
  • 5 лажици млако млеко
  • 1 чаша масло
  • 3 лажици какао
  • ½ прашок за печиво
  • 6 лажици брашно

Мерката е чаша од 180 мл.

За кремот:

  • 6 белки
  • 15 лажици шеќер

За глазурата:

  • 150 гр темно чоколадо
  • 4 лажици масло
  • 4 супени лажици млеко

Подготовка: Измиксирајте ги жолчките со шеќерот додека смесата не стане пенеста, а потоа додадете ги останатите состојки за пандишпанот. Сè добро измешајте. Смесата истурете ја во намрсен и набрашнет плех и печете 20 минути во загреана рерна на 180 степени. По 10 минути печење, изматете ги белките во снег и постепено додавајте 15 лажици шеќер. Миксирајте 10 минути. Извадете го пандишпанот од рерна, која потоа ќе ја зголемите на 200 степени и распоредете ги изматените белки. Печете уште 5 минути. Растопете го чоколадото на тивок оган, заедно со млекото и маслото и прелијте го врз колачот. Исечете го веднаш и оставете го да се излади. Добар апетит!