
Потребно:
- 450 г мелено пилешко месо
- 1 кромид
- 1 морков
- 1 парче путер
- 1 лажичка мелена пиперка
- 1 лажичка сушен лук
- 1 китка свеж магдонос
- 1 чаша лебни трошки
- Сол и мелен црн пипер по вкус
Подготовка: Излупете го кромидот и морковот, а потоа ситно исечкајте ги. Растопете парче путер во тава и пржете го кромидот и морковот додека не омекнат. Оставете ги да се изладат. Ставете го меленото пилешко месо во голем сад. Додадете го пржениот зеленчук, мелениот пипер, сушен лук, ситно сечкан магдонос и презла. Зачинете по вкус со сол и црн пипер. Добро измешајте ја смесата со раце додека не стане компактна. Обликувајте ги топчињата, потоа малку сплескајте ги и направете дупка во средината со прст или плута за да личат на крофни. Наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 25-30 минути, додека убаво не поруменат. Добар апетит!